bloeddrukwaarden

Wat is de normale bloeddrukwaarde en wat betekenen de bloeddrukwaarden?

Bloeddruk gerelateerde problemen worden langzaam een volksziekte, maar velen weten niet precies wat de verschillende bloeddrukwaarden betekenen en wat de normale bloeddrukwaarde is.

Voorafgaand hieraan moet worden vermeld dat de bloeddruk constant verandert afhankelijk van onze fysieke en mentale toestand, dus we proberen meestal een rustwaarde te meten. Daarom wordt u gevraagd om bij de arts niet te bewegen, niet te praten, enz. De bloeddruk neemt over het algemeen toe naarmate we ouder worden, omdat de bloedvaten hun elasticiteit verliezen.

De interpretatie van de bloeddrukwaarden

De bloeddruk wordt meestal gemeten aan de arm met behulp van een opblaasbare manchet bloeddrukmeter. De bloeddrukwaarde wordt uitgedrukt in millimeter kwik (mmHg) en bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft de druk aan in de hoofdarterie van de arm die ontstaat tijdens de samentrekking van het hart (systolische bloeddruk), het tweede getal geeft de druk aan die tijdens de pauze tussen de hartslagen gemeten kan worden (diastolische bloeddruk).

Hoge bloeddrukwaarden

Een afwijking van deze waarden wordt beschouwd als een lage of hoge bloeddruk. Afhankelijk van de mate van afwijking, kunnen verschillende gradaties van bloeddrukproblemen worden vastgesteld.

Hoge bloeddrukwaarden Verhoogde maar normale bloeddruk: 130-139 / 85-89

Leeftijd Vrouwen Mannen
6 jaar 100/62 102/60
8 jaar 102/63 107/62
10 jaar 107/64 112/63
12 jaar 110/66 114/67
14 jaar 112/65 116/67
17-29 jaar 110/71 121/73
30-39 jaar 113/72 122/77
40-49 jaar 121/78 125/81
Meer dan 50 jaar 130/81 133/85

Waarden boven dit niveau worden als abnormaal beschouwd en aangeduid als hypertensie.

 • Graad I (milde hypertensie): 140-159 / 90-99
 • Graad II (matige hypertensie): 160-179 / 100-109
 • Graad III (ernstige hypertensie): 180 of hoger / 110 of hoger

Er bestaat ook geïsoleerde diastolische en systolische hypertensie, waarbij slechts één van de waarden hoger is dan de grenswaarden.

Lage bloeddrukwaarden, wat is een lage bloeddruk?

Chronische hypotensie wordt volgens de definitie van de WHO vastgesteld wanneer de systolische bloeddruk (de eerste en hogere waarde van de bloeddruk) bij vrouwen 100 mmHg of lager is, bij mannen 110 mmHg of lager, onafhankelijk van de diastolische waarde (de tweede of lagere waarde van de bloeddruk).

Wat is de polsdruk?

De polsdruk, ofwel het verschil tussen de systolische en diastolische waarden, is normaal gesproken rond de 40-50 mmHg (bijvoorbeeld 120/80). Deze waarde kan toenemen bij intensievere lichaamsbeweging (de systolische waarde stijgt terwijl de diastolische waarde kan dalen vanwege de verwijding van de spieraders) en bij oudere mensen vanwege een afname van de elasticiteit van de bloedvaten.

Hoge bloeddruk symptomen

Over het algemeen is de bloeddruk niet “voelbaar”, alleen meetbaar met een bloeddrukmeter. Als de bloeddruk echter zeer hoog is, dat wil zeggen als de bovendruk hoger is dan 200 en de onderdruk hoger dan 130, kan er hoofdpijn of duizeligheid optreden. Zelfs bij dergelijke hoge bloeddrukken zijn er echter geen symptomen, dus de bloeddruk kan zeer hoog zijn zonder dat we dit zonder meting weten.

Hoge bloeddruk wordt behandeld omdat het na verloop van tijd de slagaders en het hart belast. Het resultaat is arteriële ziekte, die kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Hoge bloeddruk belast het hart, dat voortdurend harder moet werken dan normaal. Dit resulteert in verdikking van de hartspier en uiteindelijk vermoeidheid, wat kan leiden tot hartfalen.

Wat kunnen we doen tegen hoge bloeddruk?

Aangezien hoge bloeddruk meestal gepaard gaat met levensstijl, kan iedereen het behandelen door hun levensstijl te beïnvloeden. Als uw arts geen reden ziet voor medicamenteuze behandeling, kan dit op zichzelf een oplossing zijn als u het goed toepast.

 • Bij mensen met overgewicht vermindert een gewichtsverlies van 4-8 procent (4-8 kg bij honderd kg) de bloeddruk met 3-4 “stappen” en verlaagt het gewicht en de bloeddruk (millimeter kwik, Hgmm).
 • Bij rokers is stoppen met roken de belangrijkste behandeling om het risico op arteriële aandoeningen als gevolg van hoge bloeddruk te verminderen.
 • Verminder de zoutinname. Als de zoutinname daalt tot 5 gram per dag, daalt de bovendruk gemiddeld met 6 en de onderdruk met 4.
 • Het toevoegen van voedingsvezels in de vorm van volkoren brood, granen, vlokken, enz. vermindert de gemiddelde bloeddruk met 6 mmHg en 3 Hgmm in vergelijking met granen gemaakt van verfijnde witte bloem.
 • De inname van kalium en magnesium verhogen verlaagt ook de bloeddruk. Een goede inname van kalium wordt verzorgd door veel groenten, fruit en groenten te consumeren. Vermijd zoethoutproducten.
 • Lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Het minimale doel is om de meeste dagen van de week minstens 30 minuten snel te wandelen (of een vergelijkbare oefening).
 • Beperk zware alcoholconsumptie.

Symptomen van lage bloeddruk

De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid en verminderde mentale belastbaarheid, afname van daadkracht, gebrek aan motivatie; de patiënt kan melden van innerlijke onrust. Het ontwaken in de ochtend duurt langer, duizeligheid, hoofdpijn, zwakte, verminderde fysieke belastbaarheid, hevig gevoel van hartkloppingen, kortademigheid, afname van eetlust, misselijkheid en braken kunnen optreden. De handen en voeten van patiënten zijn vaak koud en gevoelig voor kou.

Lage bloeddruk kan worden voorkomen
Hoewel lage bloeddruk meestal niet gevaarlijk is, kunnen de veroorzaakte symptomen storend zijn. Er zijn een paar methoden om lage bloeddruk te voorkomen:

 • Rust voldoende uit.
 • Drink voldoende (vooral water).
 • Eet regelmatig.
 • Houd uw bloedsuikerspiegel in evenwicht.
 • Gebruik in ernstige gevallen compressiekousen.
 • Verhoog de inname van zout.

Onze artikel afkomstig van het online tijdschrift naturahirek.hu, waar je verschillende interessante artikelen kunt lezen over gezondheidsbehoud, gezonde levensstijl en verschillende ziekte symptomen en oorzaken. Bovendien zijn er veel interessante artikelen over gezondheid en fitness te vinden.