bilirubin

Hoge bilirubine – Oorzaken, symptomen en behandeling

Bilirubine is een geel pigment dat in het lichaam wordt geproduceerd wanneer rode bloedcellen worden afgebroken. Bij gezonde mensen ligt het bilirubinegehalte meestal binnen het normale bereik, maar soms kan het gehalte de toegestane grenzen overschrijden. In dit artikel kijken we naar wat wordt beschouwd als hoge bilirubine, de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden.

Bilirubinewaarden

Bij gezonde volwassenen is het normale bereik voor bilirubine meestal 0,2-1,2 mg/dL (3,4-20,5 μmol/L). De exacte referentiewaarden kunnen echter per laboratorium verschillen, dus raadpleeg altijd de specifieke laboratoriumresultaten. Hoge bilirubinewaarden kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in drie categorieën.

Licht verhoogde bilirubine (1,3-2,9 mg/dL of 22,2-49,5 μmol/L): Deze lichte verhoging veroorzaakt meestal weinig symptomen en vereist meestal geen behandeling.

Matig hoge bilirubinewaarden (3,0-10,0 mg/dL of 51,3-171,0 μmol/L): deze matig verhoogde waarden kunnen al symptomen veroorzaken zoals geelzucht (geelachtige verkleuring van de huid en het oogwit), vermoeidheid, verlies van eetlust en buikpijn.

Ernstig verhoogde bilirubinewaarden (>10,0 mg/dL of >171,0 μmol/L): deze zeer hoge waarden kunnen ernstige symptomen veroorzaken, waaronder ernstige geelzucht, misselijkheid, braken, verwardheid, krampen en tekenen van problemen met de lever of de galwegen.

Oorzaken en diagnose:
Hoge bilirubinewaarden kunnen aan verschillende oorzaken worden toegeschreven. Een van de meest voorkomende oorzaken zijn leverproblemen zoals hepatitis, cirrose of obstructie van de galwegen. Daarnaast kunnen genetische afwijkingen, bijwerkingen van geneesmiddelen of hematopoëtische aandoeningen ook hoge bilirubinespiegels veroorzaken.

Een hoog bilirubinegehalte wordt vastgesteld door een arts, meestal door middel van een bloedtest. Aan de hand van het bilirubinegehalte in het bloed kan de arts de oorzaak vaststellen en indien nodig verder onderzoek doen.

Behandelingsmogelijkheden:
De behandeling van een hoog bilirubinegehalte hangt af van de onderliggende oorzaak. Als het hoge bilirubinegehalte wordt veroorzaakt door een leveraandoening, bestaat de basisbehandeling uit behandeling van de leverproblemen, waaronder medicatie, een aangepast dieet en een andere levensstijl. In het geval van een obstructie van de galwegen kan een operatie nodig zijn om de blokkade op te heffen.

Het is belangrijk dat hoge bilirubinewaarden altijd worden beoordeeld en behandeld onder medisch toezicht. De arts kan de oorzaak vaststellen en een geschikt behandelplan opstellen op basis van het individuele geval.

Conclusie:
Verhoogde bilirubinespiegels kunnen verschillende oorzaken hebben. Hoge bilirubinewaarden kunnen mild, matig of ernstig zijn en de ernst van de symptomen hangt af van de mate van verhoging. Het is belangrijk dat hoge bilirubinewaarden altijd worden geëvalueerd en behandeld onder medisch toezicht om de oorzaak vast te stellen en een geschikte therapie te kiezen.

De bron van ons artikel is het online tijdschrift saralee.hu.